Aktualności

UNICEF

11 grudnia przypada 75. rocznica powstania UNICEF.

W ostatnich dekadach udało się osiągnąć ogromny postęp w poprawie warunków życia najmłodszych. Niestety, pandemia COVID-19 niweczy te osiągnięcia w praktycznie każdej sferze życia dzieci, alarmuje UNICEF w 75. rocznicę powstania organizacji.

UNICEF zaapelował dziś o rekordowe 9,4 mld dolarów na pomoc humanitarną dla dzieci w przyszłym roku. Fundusze są niezbędne, aby wesprzeć najmłodszych poszkodowanych na skutek konfliktów, zmian klimatu i pandemii COVID-19. UNICEF planuje w przyszłym roku dotrzeć z pomocą do 327 mln ludzi, w tym 177 mln dzieci.

Klub Szkół UNICEF


 

Akcja Mikołaj

6 grudnia 2021r. w progi naszej szkoły zawitał Święty Mikołaj.
Mikołaje

Przywiózł dla wszystkich dzieci wspaniałe prezenty.  Spotkanie z Mikołajem minęło w bardzo miłej atmosferze.  Szkoda tylko, że ten wyjątkowy gość odwiedza wszystkich tylko raz w roku.  W organizację tego szczególnego dnia włączył się także Samorząd Uczniowski, przeprowadzając akcję „Kto przebrany,  nie jest  pytany”. Uczniowie wręczyli  też nauczycielom i pracownikom szkoły symboliczne prezenty w postaci … rózgi.  Ten dzień wywołał u wszystkich  wiele radości i uśmiechu.

Dorota Janoszczyk

 

 

 

 

 

Więcej “Akcja Mikołaj”

Program dla szkół

Uczniowie naszej szkoły biorą udział w programie edukacyjnym „Komponent owocowo- warzywny i komponent mleczny”.

Celem „Programu dla szkół” jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci, poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie na etapie, na którym kształtują się ich nawyki żywieniowe oraz upowszechnianie zdrowej, zbilansowanej diety i wzrost świadomości społecznej w tym zakresie wśród dzieci i rodziców.

Dzieciaki otrzymują codziennie w ramach drugiego śniadania owoce, warzywa i przetwory mleczne. Sama dostawa produktów nie sprawi jednak, że będą one chętnie jedzone przez dzieci. Dlatego też nasi uczniowie klas I -III wzięli udział w warsztatach kulinarnych.

W dniach 28 i 30 września w klasie I zostały przeprowadzone zajęcia „Kolorowy świat warzyw i owoców”. Uczniowie rozpoznawali owoce, warzywa „po dotyku”, poznali wartości odżywcze owoców, warzyw i mleka. Przygotowali koktajl owocowy. Podsumowaniem zajęć było wykonanie plakatu o spożywanych owocach i warzywach.

Uczniowie klasy II i III w dniach 18 i 25 listopada w czasie zajęć zdobyli niezbędną wiedzę o zdrowym odżywianiu i jego wpływie na rozwój człowieka. Wykonali plakat przedstawiający najlepszy przepis na danie owocowo- warzywne lub mleczne. Rozwijali umiejętności kulinarne poprzez udział w warsztatach wykonując przepyszne sałatki owocowo- warzywne. Te praktyczne zajęcia pomogły przekonać najmłodszych do spożywania warzyw, owoców i produktów mlecznych. W czasie zajęć uczniowie nauczyli się jak zapobiegać marnotrawieniu żywności i prawidłowo segregować odpady spożywcze, jak dbać o własną higienę podczas przyrządzania potraw.

Wspólne jedzenie ma walory nie tylko edukacyjne, ale i wychowawcze. Dzieci, które jedzą posiłki z innymi mają mniejsze problemy z nauką i rzadziej sięgają po używki. Zachęcajmy rodziców do gotowania i spożywania posiłków wspólnie z dziećmi. Zwracajmy uwagę nie tylko na to, Co jemy, ale również JAK jemy!

Wychowawcy kl. I – III

 

 

 

 

 

 

 

 


Więcej “Program dla szkół”

WAKACJE Z PANEM PICHONEM

– to projekt edukacyjny dla dzieci realizowany w naszej szkole. Pichon to dowcipny pseudonim Fryderyka Chopina, który powstał z przestawienia liter nazwiska. 14-letni Fryderyk używał go w listach.

 Uczniowie kl IV i V obejrzeli 3 odcinki  ukazujące wakacyjną podróż Fryderyka Chopina, który wyruszył z Warszawy starym nadwiślańskim szlakiem, od Puław, poprzez Końskowolę, Lublin, Krasnystaw, Hrubieszów aż do Poturzyna.

Poprzez rekonstrukcję tej podróży uczniowie odwiedzili obiekty muzealne i historyczne, w których są ślady związane z Chopinem. Podróż do Przyjaciela, okraszona była obrazami pejzaży Lubelszczyzny, wspomnieniami małego Frycka i muzyką fortepianową.

Na tym tle uczniowie poznali twórczość i postać Fryderyka, jako wesołego i dowcipnego młodzieńca. Utrwalili wiedzę rozwiązując karty pracy. Słuchając preludium deszczowego uczniowie namalowali prace wyrażające  przeżycia i nastroje związane  z treścią utworu  muzycznego.

 


 

Tydzień życzliwości

W dniach od 22 do 26 listopada w naszej szkole obchodziliśmy Tydzień Życzliwości i Pozdrowień. Mimo pochmurnej i jesiennej pogody na zewnątrz, szkoła wypełniła się w tych dniach ciepłem oraz mnóstwem życzliwych zwrotów, pozdrowień i uśmiechniętych buziek. Na drzwiach pojawiły się „złote myśli” dotyczące uśmiechu i dobrych uczynków, wykonano  Drzewo Życzliwości i Pozdrowień. Pod koniec tygodnia  uczniowie wybrali  najbardziej życzliwe i przyjacielskie  osoby z klasy. Tydzień Życzliwości i Pozdrowień to wspaniały moment do przypomnienia, ile w naszych codziennych relacjach znaczą proste słowa: proszę, dziękuję, dzień dobry, a także jak ciepłą atmosferę wprowadza serdeczny uśmiech na twarzy. Pamiętajmy, że bycie życzliwym i uprzejmym nic nie kosztuje, a sprawia wiele radości i uśmiechu.

Opiekun Samorządu Uczniowskiego