Działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym
Zgodnie z rozporządzeniem MEN, dyrektorzy szkół podstawowych zobowiązani są do zapewnienia zrealizowania przez szkołę działań kształtujących zdrowe nawyki żywieniowe uczniów, wzbogacających wiedzę o pochodzeniu produktów rolnych oraz wiedzę o przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności.
W ramach ww. działań dyrektorzy szkół realizują w każdym semestrze roku szkolnego, poniższe działania:
- organizowanie konkursów i festynów tematycznych,
- organizowanie wycieczek do gospodarstw rolnych, gospodarstw ogrodniczych, zakładów przetwórstwa owoców i warzyw, w tym gospodarstw ekologicznych lub zakładów przetwarzających produkty mleczne, a także wycieczek na lokalne rynki, na których produkty te są oferowane,
- zakładanie i prowadzenie ogródków szkolnych, w tym w formie grządek na parapecie, upraw w workach i donicach,
- wspólne spożywanie drugiego śniadania, połączone z degustacją owoców, warzyw, mleka i ich przetworów, z możliwością spożywania produktów regionalnych i ekologicznych,
- stosowanie innych sposobów upowszechniania informacji o korzyściach płynących ze spożywania owoców, warzyw, mleka i ich przetworów, w szczególności przez organizowanie wystaw, przygotowywanie prezentacji oraz wydawanie gazetek.
Powyższe działania obejmują każdorazowo edukację z zakresu: zasad zdrowego żywienia pochodzenia i uprawy owoców i warzyw oraz produkcji produktów mlecznych przeciwdziałania marnotrawieniu żywności, w tym upowszechnianie wiedzy jak przechowywać i przygotowywać żywność oraz jak postępować z odpadami spożywczymi i kuchennymi.