20 maja obchodzony jest Światowy Dzień Pszczół. To dobra okazja do przypomnienia sobie znaczenia tych niezwykle pracowitych owadów dla środowiska i pozyskiwania żywności. By lepiej poznać strukturę pszczelej rodziny, ich sposobu funkcjonowania, współpracy i codziennego trudu, uczniowie klas 1-4 wybrali się do pasieki Państwa Szczepanków. Gospodarze przekazali dzieciom dużą dawkę wiedzy o życiu pszczół, wyglądzie ula i pasieki oraz pracy pszczelarza. Zaprezentowali także wiele pszczelich produktów. Uczniowie mieli możliwość obejrzenia ula „od środka”, ubrania się w strój pszczelarza, wypróbowania pracy miodarki, poznali sposób pozyskiwania wosku. Pyszny poczęstunek przygotowany przez Państwa Krystynę i Zygmunta Szczepanków, oczywiście z miodem w roli głównej, dopełnił zadowolenia wycieczkowiczów. Dziękujemy za ugoszczenie nas w swojej pasiece! Pan dyrektor, też pszczeli pasjonat, nie wytrzymał i również przybył na „miodowe” warsztaty.