W dniu 2 października uczniowie klas 1 – 3 uczestniczyli w warsztatach kulinarnych przygotowanych przez KGiGW „Piotr i Wianki” w Piotrawinie. Już od progu poczuliśmy się mile widzianymi gośćmi. Naszym celem była nauka przygotowywania kopytek i kluseczków śląskich oraz doskonalenie umiejętności pracy zespołowej. Dzieci z wielkim zaangażowaniem zabrały się do pracy. Zagniatanie, krojenie i formowanie okazały się wielką frajdą. Wreszcie można było bezkarnie ubrudzić ręce i ćwiczyć umiejętności manualne. Wszyscy radzili sobie znakomicie. Tace zapełniały się w ekspresowym tempie. Czas oczekiwania na ugotowanie naszych wytworów przeznaczyliśmy na wspólne zabawy. Wreszcie degustacja! Z masełkiem, na słodko, ze skwarkami – wszyscy mogli wybrać, z czym mają ochotę zjeść kluski. Aż miło było patrzeć, jak dzieci pałaszują z wielkim apetytem. Pycha! Ale dobre! Superowskie! – takie komentarze było słychać z każdej strony. Apetyczne, bo wykonane własnoręcznie. Jak zawsze kochane Panie z KGiGW zapewniły również deser w postaci pączusiów, ciast i napojów. Zapakowały także „coś na wynos” dla członków rodzin uczestników warsztatów. Z całego serca dziękujemy za poświęcony nam czas, zwłaszcza w okresie zbiorów owoców. Było wspaniale!















