Uczniowie naszej szkoły biorą udział w programie edukacyjnym „Komponent owocowo- warzywny i komponent mleczny”.
Celem „Programu dla szkół” jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci, poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie na etapie, na którym kształtują się ich nawyki żywieniowe oraz upowszechnianie zdrowej, zbilansowanej diety i wzrost świadomości społecznej w tym zakresie wśród dzieci i rodziców.
Dzieciaki otrzymują codziennie w ramach drugiego śniadania owoce, warzywa i przetwory mleczne. Sama dostawa produktów nie sprawi jednak, że będą one chętnie jedzone przez dzieci. Dlatego też nasi uczniowie klas I -III wzięli udział w warsztatach kulinarnych.
W dniach 28 i 30 września w klasie I zostały przeprowadzone zajęcia „Kolorowy świat warzyw i owoców”. Uczniowie rozpoznawali owoce, warzywa „po dotyku”, poznali wartości odżywcze owoców, warzyw i mleka. Przygotowali koktajl owocowy. Podsumowaniem zajęć było wykonanie plakatu o spożywanych owocach i warzywach.
Uczniowie klasy II i III w dniach 18 i 25 listopada w czasie zajęć zdobyli niezbędną wiedzę o zdrowym odżywianiu i jego wpływie na rozwój człowieka. Wykonali plakat przedstawiający najlepszy przepis na danie owocowo- warzywne lub mleczne. Rozwijali umiejętności kulinarne poprzez udział w warsztatach wykonując przepyszne sałatki owocowo- warzywne. Te praktyczne zajęcia pomogły przekonać najmłodszych do spożywania warzyw, owoców i produktów mlecznych. W czasie zajęć uczniowie nauczyli się jak zapobiegać marnotrawieniu żywności i prawidłowo segregować odpady spożywcze, jak dbać o własną higienę podczas przyrządzania potraw.
Wspólne jedzenie ma walory nie tylko edukacyjne, ale i wychowawcze. Dzieci, które jedzą posiłki z innymi mają mniejsze problemy z nauką i rzadziej sięgają po używki. Zachęcajmy rodziców do gotowania i spożywania posiłków wspólnie z dziećmi. Zwracajmy uwagę nie tylko na to, Co jemy, ale również JAK jemy!
Wychowawcy kl. I – III