17 października młodsi uczniowie naszej szkoły wybrali się w gościnne progi piekarni Państwa Zubrzyckich w Kraczewicach. Głównym celem wyjazdu było poznanie pracy piekarza. W trakcie warsztatów dzieci miały okazję porozmawiać z pracownikami, zobaczyć piekarnię “od wewnątrz”, poznać i uruchomić maszyny będące na jej wyposażeniu, rozpoznać rodzaje mąki oraz posypki, obejrzeć prezentację “Od ziarna do chleba – dawniej i dziś”. Zaopatrzeni przez gospodarzy w fartuszki i czepki mogliśmy przystąpić do samodzielnego formowania ciasta do wypieku. Pod czujnym okiem piekarzy i prowadzącego warsztaty Pana Tadeusza Zubrzyckiego każdy z uczestników wyczarował z ciasta drożdżowego chałkę, precla, zajączka, serce i słodkości według własnego pomysłu (A było ich wiele: ślimaki, portrety, kwiaty, warkocze, głowy psa, jeże, itp.). Dzisiejszego wieczoru będzie pyszna kolacja dla całej rodziny, bowiem dzieci zabrały wypieki do domu. W nagrodę za pracowitość otrzymaliśmy piernikowe medale wręczane przez samego Mistrza. W ramach podziękowania za super warsztaty i słodkie drugie śniadanie, przekazaliśmy Państwu Zubrzyckim pamiątkowa laurkę. Wyjazd uznajemy za udany!